Знищення вантажів у портах

Знищення вантажів у портах

З початку війни у морських портах Одеса, Чорноморськ і Південний накопичилась значна кількість транзитних контейнерних вантажів, які не змогли потрапити на борт суден через блокування портів. Ці контейнери стали суттєвою проблемою для усіх сторін.

У порту, точніше – у оператора контейнерного термінала, такий контейнер забирає частину території, перетворюючи термінал у склад для зберігання. Для контейнерної лінії – це недоотриманий прибуток від простою універсального контейнеру. Для експедиторської компанії – організатора транзиту – це шалені збитки від зберігання контейнера на території порту і демереджу лінії. Для міста – це потенційна екологічна небезпека, якщо в результаті псування вантажів токсичні речовини нашкодять навколишньому середовищу.

Як показує практика Port Clearance, власники таких вантажів – нерезиденти кидають їх у портах, не бажаючи ними займатись. Їх можна зрозуміти, оскільки продовольчий продукт із перевищеним терміном зберігання неможливо ані передати на потреби ЗСУ, ані оформити в імпорт, ані переадресувати в іншу країну автотранспортом. А відмовитись від вантажу на користь держави не дозволяє митниця, оскільки такі продукти неможливо реалізувати в Україні через їх неналежну якість.

Єдиний шлях вирішення проблеми – це знищення вантажів під митним контролем. У цьому митному режимі законодавство дозволяє не сплачувати імпортні податки і не надавати митниці імпортні сертифікати. Достатньо лише знайти підприємство, що має дозвіл на утилізацію, визначитись із методом знищення (поховання на полігоні, спалення у печі, пресування і т.д.) і задекларувати вантаж митниці.

Так, нещодавно Port Clearance знищила гречане лушпиння, що потрапило до Одеського порту напередодні початку війни та строк придатності якого був вичерпаний. Спочатку нами були підготовлені відповідні документи для замовника, далі – отримано дозвіл митниці на зміну митного режиму транзиту на знищення. Сам процес знищення відбувся на спеціально створеній тимчасовій зоні митного контролю на полігоні побутових відходів, де під контролем митниці вантаж був приведений у стан, що виключає його подальше використання.

Port Clearance має багаторічний досвід вирішення проблем із залежалими вантажами на території морських портів. За останні роки нами були вивільнені десятки контейнерів, у т.ч. рефрижераторні, і повернуті до експлуатації контейнерним лініям. Якщо Ваша компанія вимушена знищувати вантаж у контейнері, наша команда завжди готова використати професійні знання для економії Ваших витрат на процедуру вивезення із порту.

А щоб наші поради були для Вас більш корисними, ми підготували підбірку наших кейсів щодо знищення вантажів у портах, які ми регулярно організовуємо вже 13 років. Читайте та отримуйте досвід нашої брокерської команди.

Як знищити залежалий вантаж дорого

Мінімізація збитків при знищенні вантажу

Як Мінфін перетворює порти в утилізаційні полігони

Гнилина замість пиломатеріалів

Аукціон незатребуваних вантажів