Як знищити залежалий вантаж дорого

Як знищити залежалий вантаж дорого

У вересні командою Port Clearance було завершено процедуру знищення контейнерного вантажу, покинутого його власником в Одеському порту ще 1,5 року тому. Так сталось, що 23 лютого митницею було зареєстровано нашу митну декларацію для вивезення контейнеру з порту на полігон для знищення і призначено митний огляд, який було заплановано нами на 24 лютого. Проте вранці почалась війна…

Після тривалої паузи процедуру знищення було відновлено наприкінці серпня. Однак, чекати на завершення всієї процедури довелось майже місяць. Спочатку більше тижня біло витрачено експедитором на узгодження процедури вивезення контейнеру із портом та ЗСУ.

Далі перепони на шляху контейнера виникли вже з боку митниці, оскільки підрозділ власної безпеки вимагав особистої присутності на митному огляді контейнеру, який за їх вказівкою довелось робити у порту двічі. Наприкінці затримка більше двох тижнів виникла після доставки вантажу до тимчасової зони митного контролю на території підприємства-утилізатора, оскільки комісія митниці ніяк не могла зібратись для контролю процесу спалювання вантажу у промисловій печі.

Проте, головною особливістю процедури знищення залежалих вантажів, що зберігаються на території морських портів, на сьогодні є зовсім не часові затримки. Головна проблема – це встановлена наказом Мінфіну № 534 від 01.10.2021р. вимога сплачувати з 1 листопада 2021р. збір за зберігання товарів на складі митного органу. Цей збір сплачується по всім без виключення товарам, що знаходяться у митних портах понад граничні терміни зберігання під митним контролем (180 діб з дати прибуття контейнеру до порту), навіть якщо вантажі зберігаються на території контейнерних терміналів без переміщення на склад митниці.

Таким чином, при знищенні будь-якого контейнерного вантажу замовнику знищення доведеться сплачувати цей збір. У нашому прикладі замовнику довелось сплатити декілька тисяч євро (!) І це тільки митний збір до держбюджету. А є ще послуги ТЕО, декларування, автоперевезення, портові витрати… І вони теж лягають на плечі замовника.

Port Clearance має багаторічний досвід вирішення проблем із залежалими вантажами на території морських портів. За останні роки нами були вивільнені десятки контейнерів, у т.ч. рефрижераторні, і повернуті до експлуатації контейнерним лініям. Якщо Ваша компанія вимушена знищувати вантаж у контейнері, наша команда завжди готова використати професійні знання для економії Ваших витрат на процедуру вивезення із порту.