Експорт наливних вантажів. Нюанси

Експорт наливних вантажів. Нюанси

Регулярні проблеми із Зерновою Угодою останніми тижнями змушують експортерів все частіше переорієнтовуватись на вивезення агропродукції у контейнерах через порти на Дунаї. Які митні процедури необхідно пройти при експорті, розберемо на прикладі соняшникової олії, яку Port Clearance регулярно оформлює у поточному році.

Спочатку слід зазначити, що олію транспортують у флекситанках – спеціальних одноразових пластикових мішках для перевезення і зберігання наливних вантажів. Такі флексітанки використовуються як альтернатива танк-контейнерів, цистерн і бочок. Вони зручно вміщуються в середині морського контейнера, що дозволяє потім транспортувати вантаж морським судном майже до будь-якої країни світу.

Використання таких флекситанків при експорті наливних вантажів вимагає від експортера певних особливих митних процедур. Річ у тому, що такі флекситанки завчасно тимчасово ввозяться в Україну компаниями-трейдерами або логістичними компаніями саме для подальшого наповнення їх наливними вантажами для відвантаження на експорт. Флекситанки ввозяться в Україну у режимі тимчасового ввезення, що потребує у подальшому, при експорті наливного товару, закрити режим тимчасового ввезення для самого флекситанку. Це змушує трейдерів та логистів паралельно із митним оформленням експорту соняшникової олії оформляти у митниці реекспорт безпосередньо флекситанку.

Якщо повернутись до експорту олії, то основною проблемою при експорті є підтвердження коду УКТЗЕД, а саме призначення такої олії для харчових цілей. Для цього митниці надаються Технологічна схема виробництва продукції та сертифікати якості, які дають змогу митному органу впевнитись у цьому.

Інші документи для митного оформлення олії є стандартними – контракт, інвойс, CMR, брокерський договір.

Завдяки багаторічному досвіду наших брокерів та завчасній верифікації товаросупровідних документів, митні процедури для експорту, зазвичай, займають у нас усього пару годин з моменту надання пакету документів від експортера та перевізника.

Якщо Вам необхідні професійні митно-брокерські послуги при експорті, компанія Port Clearance буде рада використати наш досвід на Вашу користь.

А щоб наші поради були для Вас ще більш корисними, ми підготували підбірку наших кейсів щодо митного оформлення експорту, який ми регулярно організовуємо вже 13 років. Читайте та отримуйте досвід нашої брокерської команди.

Експорт технологічної лінії

Комплектний об'єкт. Що за звір?

Як вивезти разом комерційні та особисті речі?

Фітоконтроль. Експорт. Нюанси

Вдалих Вам оформлень!