Комплектний Об'єкт. Що за звір?

Комплектний Об'єкт. Що за звір?

Під час транспортування із однієї країни в іншу заводу чи технологічної лінії окремі їх комплектуючі переміщуються поетапно, у розібраному вигляді. Доставка таких об’єктів може розтягуватися в часі до кількох місяців.

При митному оформленні кожної складової таких об'єктів митниця вимагає оформляти їх окремими кодами УКТЗЕД. Це тягне за собою додаткові витрати інвесторів при імпорті, коли доводиться сплачувати більш значні імпортні податки, оскільки мито на окремі комплектуючі, зазвичай, вище, ніж на устаткування. Також виникають витрати і при експорті, коли велика кількість кодів УКТЗЕД на окремі комплектуючі тягне за собою отримання певних дозвільних документів.

Альтернативним та зручнішим для інвесторів варіантом митних процедур є отримання дозволу митниці на оформлення будь-якої частини об'єкта (металоконструкції, генератори, двигуни, блоки тощо) за єдиним загальним кодом УКТЗЕД, що присвоюється об'єкту у цілому (заводу, лінії, цеху тощо). У більшості випадків імпортне мито на таке обладнання нульове.

Такий дозвіл митниці дозволяє суттєво знизити собівартість інвестиції, уникнувши додаткових витрат на ввізних податках та значно спростивши проведення митних формальностей. Адже кожна машина чи контейнер із комплектуючими оформлюється за єдиним кодом УКТЗЕД цілого обладнання, яке в нормативах митниці зветься «Комплектним Об'єктом». Економія інвестора при імпорті може сягати десятків мільйонів гривень.

Звісно, митні органи не завжди раді видачі такого дозволу через зниження доходів бюджету. Через це процедура набуття статусу Комплектного Об'єкта забюрократизована і передбачає значний пакет технічної документації, яку запитує митниця.

Для запобігання спробам митниці відмовити у дозволі починати процес отримання дозволу на КО варто за 2-3 місяці до дати митного оформлення першої партії комплектуючих. І тут значну роль виконує митно-брокерська компанія, яка візьметься за цю делікатну процедуру. Від її професійних рекомендацій щодо складання технічних та товаросупровідних документів залежатиме, чи зможе власник заводу або цеху отримати у митниці статус Комплектного Об'єкта без бюрократичних зволікань.

Так, минулого тижня нами було отримано дозвіл на КО для експортера заводу для перемішування цементу та бетону. Завдяки злагодженій роботі нашої команди та завчасній підготовці технічної документації дозвіл митниці було отримано нами за 2 робочих дня, що є надзвичайним результатом на практиці. Власник заводу отримав швидкий результат та залишився у захваті від нашої професійної консалтингової роботи.

А щоб наші поради були для Вас більш конкретними, ми підготували для Вас підбірку наших кейсів щодо митного оформлення Комплектних Обєктів, з якими ми регулярно працюємо вже 13 років. Читайте та отримуйте знання нашої експертної команди.

Експорт технологічної лінії

Розібрана лінія. Скільки кодів?

Солодка декларація

«Зелене» оформлення у митниці

Якщо Вам потрібна допомога у доставці та оформленні обладнання, яке транспортується у розібраному вигляді, Port Clearance готова застосувати наш логістичний досвід на Вашу користь. Вдалих Вам оформлень!