Повернення громадян додому

Повернення громадян додому

За рік, що минув з початку війни, кордон України перетнуло більше 10 млн. громадян. Більшість з них виїжджала з України терміново, у перші тижні війни, намагаючись вивезти родину та дітей у безпечне місце. Громадяни брали із собою особисті речі, гроші, домашніх тварин.

Оскільки виїзд із місць проживання відбувався часто у сильній паніці, не у всіх громадян були із собою необхідні документи, які передбачені законодавством для перетину кордону України, зокрема, ветеринарні документи на тварин або на картини і музичні інструменти, що можуть бути культурними цінностями. Однак перші декілька місяців митні та прикордонні органи як України, так і суміжних країн Євросоюзу, ставились із великим порозумінням до цього та робили послаблення для біженців.

Через півроку після початку війни кордон України почали все частіше перетинати вантажні транспортні засоби, в яких перевозились речі громадян, що прийняли рішення залишитись в інших країнах надовго. Це були не тільки речі для повсякденного життя: меблі, посуд, побутова техніка. Із України вивозились косметологічні та масажні кабінети, спортивне обладнання фітнес-тренерів, міні-магазини тощо. Тобто, певне обладнання, яке використовувалось пересічними підприємцями для комерційних цілей.

Які проблеми виникали у громадян при вивезенні із України власних речей? Та про що потрібно вже сьогодні думати громадянам, коли вони будуть повертатись додому в Україну? Про це йшлось в ефірі 7 Каналу, який відвідала заступник директора Port Clearance Тетяна Байрак.

А щоб почуті в інтерв'ю поради були для Вас більш конкретними, ми підготували для Вас підбірку наших кейсів щодо митного оформлення особистих речей громадян, з якими ми регулярно працюємо вже більше 13 років. Читайте та отримуйте знання нашої експертної команди.

Як вивезти разом особисті і комерційні речі?

Переїзд на ПМП до Туреччини

Що таке особисті речі?

Якщо Ви плануєте у найближчий час перевозити Ваші речі в Україну, проконсультуйтесь завчасно у Port Clearance з приводу їх митного очищення. Ви уникнете зайвих хлопот і нервування при перетині кордону, і зробите шлях додому швидким та спокійним.