Як продовжити строк тимчасового ввезення

Як продовжити строк тимчасового ввезення

Часто наші замовники цікавляться процедурою продовження строку ввезення в Україну транспортних засобів (морських суден або автотранспорту), що знаходяться у режимі тимчасового ввезення. Також чомусь цією процедурою останнім часом дуже цікавляться різні правоохоронні органи, шукаючи порушників митного та податкового законодавства та витребуючи документи у митних органів та приватних компаній.

Ми зібрали у цій публікації найпоширеніші запитання та факти щодо цієї процедури.

1. Процедура продовження складається з 2 етапів: отримання дозволу митниці і оформлення додаткової декларації. Для отримання дозволу до митниці подається заява орендаря транспортних засобів або фрахтувальника і документи, що аргументують підстави продовження. Зокрема, це може бути додаткова угода до договору оренди автотранспорту або до бербоут-чартеру на судно.  

2. Строк, на який буде продовжено режим тимчасового ввезення, визначає митниця. Цей строк митниця, як правило, бере із поданих на розгляд документів. Як приклад, якщо фрахтувальник продовжує бербоут-чартер на 6 місяців, митниця продовжує строк тимчасового ввезення на ті самі 6 місяців, а не на 3 місяці чи 1 рік. Максимально можливий строк продовження – 3 роки.

3. У разі продовження строку тимчасового ввезення після закінчення перших 3 років дії режиму, на практиці цей строк продовжується у подальшому не більше, ніж на 1 рік. Припускаємо, що така позиція митниці виникає останнім часом з огляду на умови військового стану в Україні.

4. При продовженні строку митниця має право провести огляд транспортних засобів. На практиці митниці реалізують таке право вибірково, оглядаючи їх далеко не при кожному продовженні. У будь якому випадку фрахтувальник судна або орендар автотранспорту зобов’язані пред’явити їх митниці для огляду за вимогою.

5. Додаткова митна декларація фіксує суми сплачених орендарем чи фрахтувальником податків, якщо вони підлягають сплаті за законодавством. Також вона містить нову дату завершення строку тимчасового ввезення. Дата завершення оформлення декларації підтверджує право використовувати тимчасово ввезені транспортні засоби в Україні.

Залишились запитання? Port Clearance відповість на кожен з них. Чекаємо на Ваші запити.