Ремонт обладнання за кордоном

Ремонт обладнання за кордоном

Часто буває, що придбане за кордоном обладнання виходить з ладу. Як його відправити в іншу країну для ремонту, щоб при подальшому поверненні в Україну не довелось знову сплачувати імпортні податки?

Для цього в МКУ передбачено спеціальний митний режим – переробка за межами митної території. Port Clearance регулярно проводить митне оформлення вантажів у цьому непростому режимі, тому у цій статті ми поділимося головними нюансами митних процедур.

Режим переробки передбачає, що обладнання тимчасово вивозиться за межі України для проведення ремонту, а після повернення в Україну декларується в режимі реімпорту. При цьому податки при поверненні сплачуються лише з позитивної різниці – різниці між вартістю відремонтованого товару та вартістю відправленого на ремонт товару. Інакше кажучи, податки стягуються лише з вартості ремонту.

Головне завдання митниці – переконатись, що в Україну повертається саме той товар, який раніше було вивезено у режимі переробки. Для цього під час вивезення із України митниця проводить ідентифікацію товару, перевіряючи індивідуальні ознаки – нанесений на упаковку чи сам товар серійний чи ідентифікаційний номер, номер партії, ТМ. Для цього проводиться огляд партії з фотографуванням цих індивідуальних ознак. Надалі при поверненні вантажу в Україну митниця звіряє ці ознаки з тими, що були зафіксовані під час вивезення вантажу з України.

Також при вивезенні з України митниці надається договір ремонту, ремонтна відомість із переліком робіт, інвойс-проформа, що підтверджує балансову вартість товару. Документи додаються до заяви до митниці, після розгляду якої митниця ухвалює рішення, чи має право компанія на режим переробки. І лише після отримання позитивної резолюції товар можна декларувати, подаючи декларацію у режимі переробки.

Згідно з МКУ максимальний термін переробки за межами України – 365 днів. Однак якщо термін дії договору ремонту менший, ніж 1 рік, митниця дозволить термін переробки рівно на термін дії договору.

Port Clearance, регулярно стикаючись із цим специфічним митним режимом на практиці, знає його підводні камені та готова ділитися напрацьованими прийомами із замовниками. Будемо раді Вашим зверненням!