Вивезення раритетних автівок

Вивезення раритетних автівок

Пару тижнів тому до Port Clearance звернувся замовник, який планував вивезення з України легкового автомобілю, виготовленого багато років тому. Такі автомобілі часто бувають частиною приватних колекцій пошанувачів раритетів. Які митні процедури встановлено законодавством для подібних старовинних автотранспортних засобів?

В першу чергу, оскільки такі транспортні засоби стоять на обліку, перед експортом їх потрібно зняти з обліку у сервісному центрі МВС. Отже, крім стандартного контракту продажу автівки та рахунку, митниці для митного оформлення надається довідка про зняття авто з постійного обліку.

Також часто митниця хоче впевнитись у реальності вартості автомобілю, зазначеної у контракту та рахунку. Оскільки подібні раритетні автівки перетинають кордон дуже рідко, працівникам митниці складно самостійно перевірити реальну вартість авто. Тому для митного оформлення додатково надається ціновий висновок експерту, який має атестацію у Мінюсті на проведення автотоварознавчої експертизи транспортних засобів.

Однак головне питання, яке турбує митницю – чи не є така старовинна автівка культурною цінністю, тобто чи не має вона історичного або культурного значення для держави?

Якщо автівка є культурною цінністю та охороняється згідно законодавства України, для експорту необхідно отримати спеціальне Свідоцтво на право вивезення (тимчасового вивезення) культурних цінностей з території України. Таке Свідоцтво видається Міністерством культури та інформаційної політики України.

Самостійно відповісти на це питання митникам складно. Тому для оформлення залучають спеціалізованого експерта з музеїв, які мають відповідну кваліфікацію та атестовані Мінкультури на проведення експертизи щодо визнання транспортних засобів культурними цінностями. Port Clearance має багаторічний досвід митного оформлення особистого майна громадян і допомагає нашим замовникам із отриманням висновків таких експертів.

Оскільки на момент звернення до нас замовник не мав відповідного висновка експерта щодо культурної цінності, ми не змогли відразу розпочати митне оформлення. Станом на даний час замовник знаходиться у процесі його отримання. Після цього ми зможемо завершити митні процедури.

Якщо Ви бажаєте вивезти із України власне майно, серед яких потенційні культурні цінності (музикальні інструменти, ікони, старовинні меблі або посуд, картини) і впевнені, що вони не мають культурної цінності, для уникнення затримок при митному оформленні, завчасно отримуйте відповідний висновок експерта. Висновок підтвердить митному органу, що Ваша картина або скульптура не має культурної цінності та є повсякденним виробом. Вартість висновків експертів є помірною та беззаперечно варта економії Вашого часу та нервів, коли митниця при огляді речей знаходить подібні предмети товар, після чого зупиняє транспортний засіб із вантажем для ретельного аналізу, чи є ці предмети культурними цінностями.

І в завершенні пам’ятайте – спроба вивезення культурних цінностей без Свідоцтва Мінкультури – це не просто адміністративне порушення митних правил, за яке встановлений якийсь штраф у грошовій формі. Це кримінальний злочин. І згідно ст. 201 Кримінального кодексу України контрабанда культурних цінностей карається позбавленням волі на строк від трьох до семи років. Не ризикуйте і віднесіться до митних процедур відповідально.

Якщо Ви плануєте у найближчий час вивозити особисті речі із України, проконсультуйтесь завчасно у Port Clearance з приводу їх митного очищення. Ви уникнете зайвих хлопот і нервування при перетині кордону, і зробите їх доставку швидкою та спокійною.