Набір частин чи розібраний виріб?

Набір частин чи розібраний виріб?

Іноді при митному оформленні ми отримуємо суперечки з митницею щодо коду товару. Так, у жовтні нами було оформлено декілька партій комплектуючих для виготовлення парфумерних засобів. І в одній з партій в Україну ввозились певні частини (флакони, кришки, насадки, розпилювачі тощо), з яких у подальшому можна було скласти цілий предмет – флакон у зборі з кришкою та розпилювачем. Чим закінчилась ця історія?

З одного боку, у комерційних та транспортних документах (контракті, інвойсі, коносаменті тощо) усі комплектуючі було зазначено окремими позиціями із власною вартістю та кількістю. Також кожна позиція була спакована продавцем в окремі вантажні місця. Більше того, усі товари являли собою універсальні частини, які можна було використати у подальшому на виробництві як разом, так і окремо, у різних комбінаціях з іншими комплектуючими. Зокрема, скляні флакони можна було використати не тільки із пластиковими кришками, а й з кришками зі скла або металу. А розпилювачі підходили для широкого кола флаконів різного дизайну та з різних матеріалів.

Отже, все показувало, що кожну позицію треба було декларувати окремим кодом УКТЗЕД. Скляні флакони – за кодом виробів зі скла. Пластикові кришки - за кодом виробів із пластику. І так далі.

Однак митниця мала іншу точку зору. В Основних правилах інтерпретації УКТЗЕД є правило 2 (а), яке зобов’язує кодувати незібрані або розібрані товари за кодом завершеного предмету. Отже, на думку митниці, оскільки з усіх комплектуючих за допомогою простих складальних операцій можна виготовити комплектний флакон із кришкою та розпилювачем, усі ці комплектуючі є готовим виробом у розібраному вигляді, отже його необхідно декларувати за кодом саме готового виробу.

Звичайно, що на практиці така позиція митниці ґрунтується не тільки на вимогах УКТЗЕД. Річ у тому, що за кодом готового виробу ставка мита встановлена 10% на відміну від 5-6,5% для окремих комплектуючих. Саме це було головним чинником при прийнятті митним органом рішення щодо класифікації. Податки до бюджету для країни у стані війни – це пріоритет.

Саме тому ми радимо імпортерам ретельно і заздалегідь аналізувати коди товарів згідно УКТЗЕД, щоб не отримати простої транспортних засобів із вантажем на митних терміналах в очікуванні вирішення суперечок із митницею. А якщо Вам не вистачає знань для самостійного визначення правильного коду, скоріше звертайтесь до Вашого митного брокера. Професіонал впорається із цим завданням набагато швидше, зекономив Вам і час, і гроші.