Сім відсотків сумнівів митниці

Сім відсотків сумнівів митниці

Технології, що застосовуються в медицині, удосконалюються з кожним роком, з'являються нові матеріали, методики та способи лікування. Тому, незважаючи на війну, обсяги імпорту в Україну медичних виробів та обладнання не скоротились. Адже клініки хочуть надавати пацієнтам максимально ефективний сервіс, використовуючи новітні досягнення у галузі медицини.

З якими проблемами зустрічаються імпортери медичних виробів після початку війни?

По-перше, це збільшена собівартість доставки. Усі імпортні товари, які до війни потрапляли до України авіатранспортом безпосередньо до Борисполю або морем до портів Одещини, зараз доставляються, як правило, через Польщу.

Протягом останнього року Port Clearance регулярно організовує в аеропорту Варшави перевантаження китайських та американських медвиробів з літаків до автотранспортних засобів, які у подальшому доставляють їх до різних міст України. Це відбувається на польському митному складі, де ми оформлюємо транзит до України.

Зазвичай, при відповідному плануванні на цьому етапі не виникає жодних проблем. Проте загальна вартість доставки до України у порівнянні із довоєнним періодом, на жаль, через ці додаткові логістичні витрати виглядає менш привабливою.

Стосовно митних процедур в Україні, на щастя, національне законодавство не змінилось. На сьогодні Закони України дозволяють імпортерам товарів медичного призначення сплатити ПДВ за пільговою ставкою 7%. Головною вимогою митниці для перевірки права на пільгу під час митного оформлення є підтвердження факту проходження медвиробами процедури декларування відповідності Техрегламенту медичних виробів (ПКМУ від 02.10.13 №753).

Для цього митниці завжди надається Декларація відповідності Техрегламенту, а в деяких випадках – сертифікат відповідності виробництва, виданий відповідним центром сертифікації.

Протягом 2023 року Port Clearance оформила велику кількість медвиробів для українських імпортерів. Іноді митниці сумніваються у наданих документах, вирішуючи перевірити наявність Декларацій відповідності у Реєстрі, який веде МОЗ України. Тому періодично нам доводиться надавати роз’яснення співробітникам митниць щодо процедури роботи Реєстру. Після нетривалих перевірок митниці спокійно підтверджують пільгову ставку ПДВ 7%.

Якщо Вам необхідна консультація щодо доставки в України та митного очищення медичних виробів або обладнання, фахівці Port Clearance із задоволенням поділяться з Вами накопиченим досвідом. Легких Вам оформлень!