Вивезення картин та ікон із України

Вивезення картин та ікон із України

Що робити, коли Ви виїхали із України після початку війни, проте вдома залишилось багато особистих речей? Правильно. Звернутись до логіста, який допоможе організувати митне оформлення та доставку речей до країни Вашого тимчасового перебування.

Однак що робити, коли серед звичайних речей, як одяг, меблі, посуд, є старовинні ікони, картини, музичні інструменти? Тобто, предмети, які потенційно можуть бути культурними цінностями? Відповідь на це запитання цікавить багато громадян, що звертаються до нас з приводу перевезення власних речей до інших країн. Розглянемо його детально.

Головна особливість експорту творів мистецтва, скульптур, музичних інструментів, які мають культурну цінність та охороняються згідно законодавства України – це отримання спеціального Свідоцтва на право вивезення (тимчасового вивезення) культурних цінностей з території України. Таке Свідоцтво видається Міністерством культури та інформаційної політики України на кожну культурну цінність (картину, інструмент, ікону, тощо).

Проте як самостійно визначити, чи має якусь історичну цінність старовинна скрипка або картина, що була успадкована Вами або отримана у подарунок від близьких людей? І чи отримаєте Ви проблеми на митниці при їх вивезенні разом із звичайними особистими речами?

Для цього існують спеціалізовані експерти (мистецтвознавці, картинні галереї, музеї), які мають відповідну кваліфікацію та атестовані Мінкультури на проведення експертизи щодо визнання предметів культурними цінностями. Port Clearance має багаторічний досвід митного оформлення особистих речей громадян і допомагає нашим замовникам із отриманням довідок таких експертів.

Отже, наша рекомендація - якщо Ви бажаєте вивезти із України згадані предмети,  впевнені, що вони не мають культурної цінності, і хочете уникнути затримок при митному оформленні, завчасно отримуйте відповідну довідку експерта. Довідка підтвердить митному органу, що Ваша картина або скульптура не має культурної цінності та є повсякденним виробом. Вартість таких довідок у експертів є помірною та беззаперечно варта економії Вашого часу та нервів, коли митниця при огляді речей знаходить рарітетну гітару або старовинний самовар, після чого зупиняє транспортний засіб із вантажем для ретельного аналізу, чи є ці предмети культурними цінностями.

І в завершенні – пам’ятайте – спроба вивезення культурних цінностей без Свідоцтва Мінкультури – це не просто адміністративне порушення митних правил, за яке встановлений якийсь штраф у грошовій формі. Це вже кримінальний злочин. І згідно ст. 201 Кримінального кодексу України контрабанда культурних цінностей карається позбавленням волі на строк від трьох до семи років. Не ризикуйте і віднесіться до митних процедур відповідально.

Якщо Ви плануєте у найближчий час вивозити особисті речі із України, проконсультуйтесь завчасно у Port Clearance з приводу їх митного очищення. Ви уникнете зайвих хлопот і нервування при перетині кордону, і зробите їх доставку швидкою та спокійною.