Імпорт авто на

Імпорт авто на "транзитах"

Протягом 2023 року все частіше в Україну повертаються громадяни, що виїхали з країни на початку війни. Часто виїзд із місць проживання відбувався у паніці, і громадяни не встигали коректно оформити необхідні документи на власні речі і транспортні засоби. І тепер при поверненні додому громадяни іноді потрапляють у «податкові пастки».

Про один з таких неприємних кейсів розповімо сьогодні.

Дано: громадянин України у квітні 2022 року зняв з українського обліку автомобіль, отримав червоні «транзитні» номерні знаки та виїхав на цьому авто до Туреччини. Авто не ставилось на облік у Туреччині і використовувалось на «транзитах». У липні 2023 року громадянин вирішив повернутись в Україну.

Мета: здійснити митне оформлення власного транспортного засобу при ввезенні в Україну.

Спочатку слід визначити статус такої автівки. Оскільки автомобіль було знято з постійного обліку в Україні у 2022 та не поставлено на облік в інших країнах, такий автомобіль вважається таким, що не перебуває на обліку. Митний кодекс України для таких випадків містить вимогу при ввезенні в Україну громадянами сплачувати імпортні податки у повному обсязі як при звичайному імпорті.

Наш замовник при в’їзді до пункту пропуску на кордоні України був неприємно здивований необхідності щось сплачувати за власне авто, яке колись, до війни, було імпортовано в Україну із США із стягненням відповідних податків. Однак, Закон є Закон. І оскільки чинне законодавство не містить жодних виключень з приводу оподаткування для таких випадків, податки довелось сплатити.

Іншою особливістю митних процедур було документальне підтвердження факту відсутності перебування транспортного засобу на обліку у Туреччині, як цього вимагають нормативні акти Держмитслужби. Наша команда надала власнику рекомендації, і рішення проблеми було швидко знайдено.

Надалі митні процедури було проведено у стандартному порядку. Нами було оформлено попередню декларацію, після чого власник зміг нарешті заїхати в Україну. У фіналі на митному терміналі в Одесі було проведено оформлення імпорту.

Якщо Ви плануєте у найближчий час повертати особисті речі або власні транспортні засоби в Україну, проконсультуйтесь завчасно у Port Clearance з приводу їх митного очищення. Ви уникнете зайвих хлопот і нервування при перетині кордону, і зробите шлях додому швидким та спокійним.