Як оформити генератори?

Як оформити генератори?

Темрява, у яку поринули українці з кінця жовтня, призвела до ажіотажного попиту на імпортне генераторне обладнання. Як виглядає поточна процедура митного очищення генераторів та акумуляторів?

По-перше, у листопаді були прийняті зміни до законодавства, відповідно до яких при імпорті генераторів та акумуляторів не сплачуються мито та ПДВ (точніше – нараховуються умовно). Тому жодних податків за митними деклараціями імпортери наразі не сплачують.

По-друге, були скасовані вимоги обов’язкової перевірки наявності на маркуванні генераторів знаків їх відповідності Технічним регламентам – т.зв. «трилистників». Це значно спростило та пришвидшило імпорт генераторів для бізнесменів.

Однак, навіть при відсутності податків митниці продовжують контролювати відповідність опису товарів для цілей правильності кодування згідно з УКТЗЕД. Так, минулого тижня ми зіткнулись із випадком, коли турецький експортер зазначив у всіх товаросупровідних документах опис одного з генераторів як працюючого на бензині. І навіть у турецькій митній декларації їм було зазначено HS-код, що відповідав бензиновому генератору.

Проте під час митного огляду в Україні митницею було виявлено, що генератор працює на дизельному паливі. Як наслідок - митницею було прийнято класифікаційне рішення і змінено код УКТЗЕД генератору на інший.

Тому звертаємо увагу імпортерів, що відсутність податків при імпорті генераторів не звільняє імпортерів від необхідності зазначити коректні відомості у товаросупровідних документах.  Будьте уважними та не робіть помилки, які можуть призвести до протоколів та штрафів з боку митних органів за недостовірне декларування.

У разі виникнення питань щодо імпорту генераторів або акумуляторів, наша команда готова надати відповідні консультації. Швидких всім оформлень!