Митний Брокер - Допомога або Проблема?

Митний Брокер - Допомога або Проблема?

Минулого тижня до Port Clearance звернувся бізнесмен, який потрапив у неприємну ситуацію при імпорті добрив для рослин. Наш клієнт хотів отримати незалежну оцінку діям митного брокера, який був номінований ним для проведення митного оформлення.

Під час аналізу ситуації ми побачили кілька грубих помилок як з боку митного брокера, так і замовника. Розглянемо їх уважно.

Помилка 1. Недостатня увага питанням класифікації товарів згідно УКТЗЕД.

Оскільки добрива класифікуються за широким діапазоном кодів УКТЗЕД, існує значна вірогідність помилки у виборі коду. Така помилка може призвести до зменшення суми імпортних податків у випадку, коли митний брокер зазначає у декларації код із меншою ставкою мита, ніж за кодом, який буде визначено митницею. Це тягне за собою складання митницею протоколу про порушення митних правил за статтею 485 МКУ та накладення штрафу у розмірі до 150% від суми несплачених податків.

У нашому випадку митний брокер не приділив уваги цьому питанню, зазначивши код із меншою ставкою мита. Як наслідок – митниця засумнівалась у правильності коду та ініціювала відбір зразків у лабораторію для визначення хімічного складу добрив.

Отже, у таких ситуаціях, для уникнення штрафів, брокер повинен завчасно до митного оформлення ретельно досліджувати вимоги Пояснень і Приміток до УКТЗЕД та бази класифікаційних рішень митних органів. У складних випадках можливе проведення попередніх консультацій з митним органом. На жаль, митний брокер безвідповідально не зробив жодних кроків для уникнення проблеми та задекларував добрива за помилковим кодом УКТЗЕД.

Помилка 2. Невикористання процедури декларування за тимчасовою декларацією.

У складних випадках класифікації товарів, коли є ризик, що митниця буде змінювати код УКТЗЕД товару на інший, з більшою ставкою мита, у кишені декларанта є спеціальна процедура. Це тимчасова декларація.

Вона дозволяє імпортеру оформити товар за кодом УКТЗЕД із більшою ставкою мита вже сьогодні. Митниця відбирає зразки товарів до митної лабораторії, і у той же день товар розвантажується на складі імпортера.

Таким чином, тимчасова декларація дозволяє імпортеру не витрачати купу грошей на стоянку автотранспортного засобу на митному терміналі та штраф автоперевізнику за простій авто, поки митниця 2-3 тижні досліджує товар у лабораторії.

На жаль, митний брокер не запропонував імпортеру такий шлях завчасно, що призвело до додаткових витрат з боку імпортера.

Помилка 3. Використання ЕЦП імпортера.

Митний брокер підписував декларацію електронним підписом замовника. Тобто, у митній декларації взагалі відсутні будь-які відомості брокера (ПІБ, дозвіл на митно-брокерську діяльність та інші). Отже, митний брокер повністю уникне юридичної відповідальності у разі складання протоколу митницею. Усі штрафи та санкції будуть направлено імпортеру, ЕЦП якого було підписано декларацію.

На жаль, митний брокер ввів в оману імпортера, запропонувавши допомогти йому з митним оформленням, використавши його ЕЦП. І помилившись із кодом добрив, брокер завдав значної шкоди імпортеру як зі штрафом з боку митниці, так і з додатковими витратами через простій авто на митному терміналі.

Резюме: якщо Вам потрібен чіткий та професіональний сервіс, працюйте виключно із професіоналами. Port Clearance має Дозвіл Держмитслужби на митно-брокерську діяльність. Наші брокери підписують декларації власними ЕЦП та несуть юридичну відповідальність за дії. Наші клієнти, віддаючи товари у наші компетентні руки, можуть бути повністю впевнені за результат та відсутність проблем під час декларування. Легких вам оформлень!